onsdag 6 februari 2013

Vad är AlopeciAlopeci är en oförutsägbar och nyckfull medicinsk åkomma som inte är lätt att uttala och allt utom lätt att leva med. Forskare och läkare vet inte ännu vad som orsakar Alopeci, men de har lärt en hel del om vad som kontrollerar hårväxten och de fortsätter att forska med målet att utveckla effektivare behandlingar - och en dag, ett botemedel för Alopeci. Än finns det inga direkta orsaker vad som gör att man tappar håret men man tror att det är hårsäckarna som stöter bort det egna håret och går in i en "viloperiod".

Alopeci betyder håravfall, oftast på huvudet. Alla åldrar drabbas Det finns ingen möjlighet att förutse vem som får Alopeci. Sjukdomen uppstår lika ofta hos kvinnor som hos män och den kan starta vid vilken ålder som helst även om ca 60 % utvecklar sjukdomen före 20 års ålder. Det finns inte heller någon kulturell disposition för sjukdomen. Människor över hela världen har blivit drabbade. I Sverige räknar man med kanske 150.000 människor. Generellt gäller att ju mer hår personen tappar desto större är sannolikheten att det aldrig växer tillbaka.

Men det som gör Alopeci så ovanligt är att det uppstår utan förvarning! En dag upptäcker du kanske en hårtest på kudden, ibland märker du ingenting, men en kal liten fläck syns på huvudet. De flesta beskriver den som av en 5-kronas storlek. Den kala fläcken kan bli stor väldigt fort, men det kan också ta veckor, månader, ja till och med år. För en del blir fläcken större, för andra förändras den inte alls, och hos en del försvinner den. Och ibland försvinner fläcken och kommer igen senare. Men några kommer att förlora allt hår på huvudet, kanske allt hår på kroppen.
I samband med Alopeci uppstår ibland en påverkan på naglarna, de blir sköra och kan se rispade ut från nagelbandet och utåt.

Några andra symptom finns vanligtvis inte, och i bästa fall behöver man bara "vänta ut det". Olika benämningar används för dessa olika former av håravfall. Alopecia areata står för fläckvis håravfall, var det än förekommer på kroppen, Alopecia totalis när en person förlorat allt sitt huvudhår, Alopecia universalis beskriver förlusten av allt hår även på kroppen.

Människor med Alopecia areata, totalis eller universalis är vanligtvis vid utmärkt hälsa. Av den orsaken betraktas denna åkomma som medicinskt godartad. Men trots detta skulle få förneka att Alopeci förändrat deras liv. Så, ja, ur medicinsk synvinkel är det en harmlös åkomma, men psykiskt smärtsam. Kalla det vad du vill - fläckvis håravfall, skallighet eller Alopeci - att tappa håret är svårt och orsakar psykiska och sociala problem för många män, kvinnor och barn.

De flesta människor, även de med Alopeci, skulle dock hålla med om att det finns värre saker än att tappa håret. Men att förlora håret kan vara svårt, så många gör vad som helst för att få håret tillbaka. De provar massor av behandlingar, för många gånger dyra pengar, och upplever att de kastas mellan hopp och förtvivlan, precis som forskaren som inte har hela bilden klar för sig, och inte kan framställa ett botemedel. För dessa människor cirklar hela livet runt hår. För andra är det huvudsaken att se normala ut och de upptäcker att en peruk åstadkommer detta.

All denna text är lånad från Alopeci förbundet Sverige.

Om du börjar tappa ditt hår fläckvis eller misstänker att du lider av Alopeci så ska du kontakta din vårdcentral för remiss till Hudmottagning där dom kan ställa rätt diagnos. Efter detta har du rätt att få rekvisition för hårersättning, det är olika summor beroende på vilket län du bor i. Och det ska även finnas möjlighet att söka "Handikapp ersättning" via Försäkringskassan.

2 kommentarer:

  1. Intressant och läsa då jag faktiskt aldrig hört talas om det.

    - Ja, men då förstår jag absolut att du är motiverad. Hade vi bott närmare varann hade jag gärna joinat på dina promenader för jag är livrädd för att gå upp mycket under graviditeten men jag är ändå för lat för att göra någonting åt det. Konstigt det där. Jag la förresten till dig på bloglovin då jag gillar din blogg!

    SvaraRadera
  2. Du beklagar dig absolut inte, det som känns, påverkar en och berör är aldrig att beklaga sig. Inte när det gäller sådana här saker i alla fall. Känns som du kommit en rejäl bit på vägen i ditt bearbetande och accepterande men jag förstår att det är en kamp och en känslomässig berg-ochdalbana. Det som känns ganska okej ena dagen kan nästan kännas oöverstigligt nästa dag. Jag tycker du är enastående i dina delmål och det du gör för att du själv ska må bra i detta. Det viktiga är ju precis som du själv antyder att det ska handla om att du själv känner dig trygg, mår bra och trivs med de val du gör. Du är verkligen stark och modig tycker jag. Var intressant att läsa om sjukdomen, mycket att lära som jag inte hade en aning om. Märker du om sjukdomen påverkas åt det ena eller andra hållet när du är gravid? Har ni haft en bra dag annars? Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar <3